Сонот игра неверојатна улога во мисијата за здрав имунолошки систем

Научна студија покажа дека луѓето кои спијат пет или помалку часа во текот на едно деноноќие имаат 17 отсто поголеми шанси да настинат и цели 51% да добијат некаква инфекција.

Сонот игра неверојатна улога во мисијата за здрав имунолошки систем“ – вели авторот на студијата, др. Арик Потер, од Универзитетот во Калифорнија.

Истражувањето е спроведено во тек на осум години на 22 726 возрасни лица.

И поранешни студии на оваа тема имаат покажано дека недостатокот од сон е поврзан со можноста за заболување од настинки, но оваа студија открива дека колку помалку спиеме, толку повеќе имаме шанса да се здобиеме со некоја инфекција. Сонот всушност го подготвува нашето тело за борба против различните видови на вируси.

  • Зошто на тинејџерите им е потребен пилатес: Врската помеѓу умот и телото
    Дали сте свесни за врската ум/тело кога бевте тинејџер? Што ти значи тоа? Толку многу од нас лебдат низ нашите животи во режим на авто-пилот, додека болките или сериозните повреди не не спречат во нашите патеки. Што кога би можеле да го поврземе умот со … Read more
  • Пилатес и сколиоза
    Според Националната фондација за сколиоза, сколиозата (искривеност на ‘рбетот) погодува околу 6-9 милиони луѓе во Соединетите држави. Сколиозата може да се развие во детството или во раното детство. Сепак, примарната возраст на почетокот на сколиозата е 10-15 години, што се јавува подеднакво кај двата пола. … Read more
  • Што се стрии и како против нив
      Стриите се оштетувања на кожата во облик на тенки или дебели линии, долги десетина сантиметри кои настануваат при нагло и брзо растегнување на кожата. Обично се појавуваат во пубертетот, при бременост и огромни варијации во телесната тежина. Кога зборуваме за нив, важно е да … Read more

Scroll to top