Групни часови

Ако сте решиле да започнете да одите на пилатес, тогаш прво треба да одлучите каде да одите: во персонални или групни часови. Што е подобро и каде е подобро да се започне почетник?Подолу ги разгледуваме добрите и лошите страни на групните часови и активности во салата. Ова ќе ви помогне да разберете што да изберете : персонална или
групна обука.


Добрите и лошите страни на  групните сесии

Повеќето фитнес клубови нудат часови на кои група од 15-30 луѓе тренираат под водство на професионален инструктор. Тренингот може да биде сосема различни насоки: аеробик, танцување, возење велосипед, кросфит, јога, пилатес.Групните вежби можат да започнат да се однесуваат дури и на апсолутен почетник, додека салата бара да ги научите основните принципи на фитнес.Часовите се одржуваат под водство на тренер, кој ќе го сл​еди правилното извршување на вежбите за да се избегнат микро трауми и истегнувања.
За време на вежбање во групата ќе бидете во постојан тон, за разлика од теретаната каде што можете да избегате и да го намалите интензитетот на тренингот.
Пред да имате избор на различни претходно направени фитнес-програми (сила, аеробик, танц, слаб интензитет) меѓу кои ќе можете да останете за најпосакуваната и најсаканата техника.
Дури и ако ги имате потребните познавања од спортот, групните часови секогаш ќе ви помогнат да го проширите стандардниот сет на вежби за да научите нови потези и рутини, да научите нешто ново.

Групните лекции обезбедуваат дополнителна мотивација: гледајќи други девојки, вие се стремите да се подобрувате и да настапувате со полн капацитет.Секој клуб нуди ограничен опсег на програми за групна фитнес. И, изборот на тренери не е секогаш доволно широк.

Цената на групните часови е обично повисока од салата.

Обуките се одржуваат во одредени денови и часови, така што секогаш треба да се прилагодувате на подготвениот распоред.
Како по правило, во училницата во групи е ограничување на бројот на луѓе што можат да бидат истовремено во собата. Дава дополнителни непријатности.
Како што можете да видите, групните часови се погодни дури и за оние кои никогаш не се занимавале со фитнес. Сепак, ограничувањата во изборот на наставната програма и густиот распоред ја прават нивната посета да не е погодна.Групна обука: сите видови и насоки
Добрите и лошите страни на салата
Салата е збир на тегови, кардио машини и дополнителна опрема: тегови, мрена, палачинки, тегови, душеци, итн. Размислете за добрите и лошите страни на независната посета на теретана без личен тренер.

Позитивни:

Проширување на изборот на фитнес клубови. Прво, вообичаените „спортски сали“ се многу повеќе од сали со групни часови. Второ, не треба да се потпирате на распоредот на овие обуки.Самостојно ги прилагодувате товарот, интензитетот и времетраењето во зависност од вашето расположение и благосостојба.Салата не е врзана за одредено време, па можете да изберете во кое време ќе одите.Вашиот план за фитнес секогаш можете да го прецртате и да го разредете со нови вежби за да додадете разновидност во тренингот и да ја елиминирате стагнацијата. На групни часови не зависи од вас.Како по правило, во теретана прави најнапредна фитнес, за разлика од групниот тренинг каде повеќето новодојдени. Гледајќи го затегнатото тело и успехот на другите, ќе имате дополнителен поттик да станете во форма.

Ако сте почетник, ќе можете да ги научите основите на фитнесот и основните вежби со слободни тежини во теретана. Ова не бара само вашето време, туку и желби.Со самовработување во собата, ќе имате тренер што може да ја прилагоди вежбата за техники.Веројатно повторно нема да се соочите со ситуација кога ви треба симулатор. Ова
ќе биде особено точно за оние кои ја посетуваат салата навечер после работа – овој пат во фитнес клубовите се распродадени.Можете да го прилагодите товарот и интензитетот на обуката, така што постои голем ризик да тренирате во полна сила.Како што можете да видите, за разлика од групните часови салата е посоодветна за оние кои сакаат да вежбаат сами и сами подготвени да ги научат основите на фитнесот.Самообука или сесии со личен тренер: што да изберете?


Фитнес или групни часови: што да се запре?Време е да сумираме што е подобро – часови во теретана или во група. Се разбира, тоа е индивидуално прашање, но можеме да заклучиме неколку заклучоци.Ако сте почетник, подобро да останете на групните часови. Подготвен тренинг и инструктор ќе ви помогнат брзо да се вклучите во фитнесот.Ако не сте подготвени за напорни распореди, подобро е да изберете теретана. Доцнењето е полн со непријатно место во задниот дел на групата или прескокнете тренинг поради пренатрупаност во салата.

Ако сакате да заштедите пари, исто така е подобро да ја изберете салата. Групната кондиција е секогаш поскапа, а понекогаш и ограничена со бројот на посети месечно.Доколку немате доволно поттик да спортувате, пријавете се на часови во групи. Колективната мотивација работи совршено.Ако имате можност – алтернативни часови во теретана и во група. Ова ќе ви помогне да ја диверзифицирате обуката и да ја подобрите нивната ефикасност.

 

Scroll to Top